Ziekteverzuim bij bedrijven

Ziekteverzuim bij bedrijven

Reflexzonemassage tegen ziekteverzuim in bedrijven


Bedrijven kunnen Reflexzonetherapie inzetten om ziekteverzuim te voorkomen en terug te dringen. De vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT) heeft overeenstemming bereikt met de belastingdienst om reflexzonemassage, onder bepaalde voorwaarden, te zien als  vrije arbo verstrekking. Dit besluit is landelijk van toepassing. Zeker in tijden waarin fors bezuinigt moet worden, is dit goed nieuws!! Het is tenslotte in ieders belang dat werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk blijven.

Werking voetreflexzone massage


Uitgangspunt van Reflexzonetherapie is dat elk deel van de voet via zones in verbinding staat met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Door de massage van de zones op de voet ontstaat een verbeterde doorbloeding en zenuwprikkeling in het lichaam, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

Reflexzonetherapie wordt vooral in Scandinavie, maar ook in andere landen met succes ingezet bij het terug dringen van het ziekteverzuim. Arbeidsgerelateerde klachten- bijvoorbeeld rug, arm, nek en schouderklachten, die zijn ontstaan door een verkeerde werkhouding of aanhoudende stress- kunnen worden aangepakt. Uit diverse onderzoeken (verkrijgbaar bij de VNRT), blijkt ook dat de werktevredenheid van werknemers wordt verhoogd en zo kosten worden bespaard.

Fiscaal aantrekkelijk voor werkgevers


Indien wordt voldaan aan een aantal voorwaarden, wordt de reflexzone massage door de belastingdienst als een vrije verstrekking beschouwd en is daarmee aftrekbaar van de loonbelasting. Tevens kan de in rekening gebrachte BTW in mindering worden gebracht op  de omzetbelasting. Een reflexzonemassage is onder de volgende voorwaarden een vrije verstrekking:

  • De werkgever heeft een arboplan;
  • De reflexzonemassage maakt in redelijkheid deel uit van dat arboplan;
  • De reflexzonemassage vindt tijdens werktijd plaats;
  • De werknemer is geen eigen bijdrage verschuldigd;
  • Er is geen sprake van een aanmerkelijke privebesparing voor de werknemer.